A boltokban árult növények és virágok is okolhatók a méhek pusztulásáért az Egyesült Államokban és Kanadában – derült ki az amerikai Növényvédő-kutató Intézet tanulmányából. A kutatók a lakások és kertek díszítésére a nagy áruházláncok üzleteiben vásárolt növényeket vizsgálták meg. Azt az eredményt kapták, hogy az összes növény 51 százaléka tartalmazott nagy mennyiségű növény védőszert.

Kimutatták a neonikotinoid alapú növényvédők jelenlétét is. Olyan sokat találtak belőlük, amennyivel a fő méhfajokat egy csapásra el lehetne pusztítani. A neonikotinoidok alkalmazását az 1990-es évek elején kezdték el a mezőgazdaságban.

A klímaváltozás mellett főként ennek a szernek a számlájára írják a néhány éve az egész világon végbemenő tömeges méhhalált. Egyes szakértők szerint a nagy koncentrációjú neonikotinoidok képesek lehetnek szétrombolni a méhek idegrendszerét. Egészen kis koncentrációjuk is ártalmas: tönkreteheti a méhek táplálékszerzési és navigációs képességeit, illetve az immunrendszerüket is.

A neonikotioid alapú növényvédők veszélyességét most a mezőgazdaságért és környezetvédelemért felelős kormányhivatalok vizsgálják. Néhány év kell azonban még ahhoz, hogy véleményt formálhassanak.

Oszd meg a hírt ismerőseiddel!

További hírek

A zebra színeÉrdekességek a nagyvilágból  -  2015. 01. 16.

Fekete alapon fehér vagy fehér alapon fekete csíkos a zebra?

Tovább
Egy gyönyörű szemű macska a legújabb internetes cicasztárÉrdekességek a nagyvilágból  -  2016. 03. 01.

Coby a gyönyörű szemű, brit rövidszőrű cica pillanatok alatt elrabolta a macskaimádó internetezők szívét.

Tovább