• Amennyiben Ön tanár, kérem, hogy regisztráljon a PontVelem Okos Programban, mint tanár. Ezt követően az iskolával töltsék ki az együttműködési és – amennyiben még nem rendelkezik vele- hulladékgyűjtési megállapodást, amit bescannelve vagy postai úton (cím: PontVelem Nonprofit Kft., 2092 Budakeszi, Kagyló u. 1-3.) várunk. Amint beérkezett hozzánk, aktiváljuk az intézményüket és már meg is tudja rendelni a gyűjtéshez szükséges eszközöket a „Kapcsolattartó tanári funkcióknál” (elemgyűjtő doboz, kuponfüzetek, plakát). A „Kapcsolattartó tanári funkciók” elérését a 2. kérdésnél találja.

 

 • Amennyiben Ön szülő vagy diák, kérem, hogy az iskolájukban egy tanárt kérjen meg, hogy legyen Kapcsolattartó tanár.

 • Kapcsolattartói funkciók elérése: Bejelentkezés után a Kezelőpultra érkezett. Itt két dolgot lát: saját adatait a bal oldalon és iskolájáét a jobb oldalon. Az iskola blokkban található a Kapcsolattartó tanári funkciók gomb. Erre kell kattintani és itt elérhető minden funkció.
  Másik lehetőség, hogy bejelentkezés után a legfelső menüsávban, felhasználóneve mellett látható az iskola ikonja, kattintson rá:

 • Kuponok rendelése:  FIGYELEM! 2019. szeptemberétől már csak korlátozott számban, a készlet erejéig rendelhető kuponfüzet, egy iskola maximum 5 kuponfüzetet rendelhet. Kérjük, hogy használják a Digitális kupont, mely gyors és környezetbarát megoldás! A gyűjtött hulladékokért adható papír alapú kaparós kupon vagy digitális kupon. A Kapcsolattartó tanári funkciókon belül az „Eszközrendelés” gombra kattintva adhatja le papír alapú kuponfüzet rendelését.

 • Elem/telefon elszállítás: A Kapcsolattartó tanári funkciókon belül az „Elszállítás” gombra kattintva adhatja le elem és/vagy telefonelszállítási igényét.

 • Szelektív gyűjtések: itt érheti el a digitális kupont illetve a kupon nélküli tömeges jóváírást. Részletes tájékoztatót a Hogyan működik a digitális kupon kérdésben talál.
 • Kérjük, ossza szét az elemgyűjtő dobozokat az iskola diákjai között! Minden diák csak egy gyűjtődobozt kaphat és átadáskor kérjük, hívja fel arra a figyelmét, hogy a dobozokat többszöri használatra terveztük…vigyázzon rá.
 • Ha a diák visszahozza a használt elemekkel megtelt dobozt kérjük, ellenőrizze a tartalmát!
 • Ürítse a dobozból a használt elemeket az iskola zöld-sárga színű, műanyag elemgyűjtő edényébe.
 • A kiürített gyűjtődobozt adja vissza a diáknak, hogy abban folytathassa a gyűjtést!
 • Egy doboz, azaz 1kg elemért 1 darab papír alapú vagy digitális kupont adhat a diáknak.
  • Digitális kupon: A Kapcsolattartó tanári funkciókon belül a „Szelektív gyűjtések” gombra kattintva az Új digitális kupon/tömeges gyűjtés kiválasztásával, felhasználó/csoport, ágazat és mennyiség megadása után a pontok automatikusan jóváíródnak a gyűjtő számláján, erről értesítést is kap a diák. Kérjük ellenőrizze, hogy az adott mennyiségről a diák nem nyújtott-e be digitális kupon igénylést!
  • Papír alapú kaparós kupon: FIGYELEM! 2019 szeptemberétől már csak korlátozott már csak számú kuponfüzet rendelhető, a készlet erejéig, egy iskola maximum 5 kuponfüzetet rendelhet. Kérjük, hogy használják a Digitális kupont, mely gyors és környezetbarát megoldás! A már megrendelt kuponfüzetek továbbra is felhasználhatóak.
   • A kupon tőpéldányára írja rá a diák nevét és osztályát! Ez segíthet, ha esetleg probléma adódik a pontok jóváírásakor.
   • A kupon jobb oldalán található egy lekaparható felületen egy kód. A diák ezt óvatosan kaparja le a lekaparható sorsjegyekhez hasonlóan. A kódot a diák a pontvelem.hu oldalra történő bejelentkezését követően – amit természetesen egy előzetes regisztrációnak kell megelőznie – írja be a Kuponkódhoz. A kód 7 számból és 1 betűből vagy 6 számból és 2 betűből áll, valamint 5 számból és 3 betűből állhat, kérjük, hogy a gyerekek ügyeljenek a pontos beírásra (pl. 0 szám helyett ne O betű, vagy I betű helyett ne 1-es szerepeljen)! A kuponfüzeteket sorszámuktól függetlenül lehet használni! A rendszer csak a kuponokon szereplő kódokat írja jóvá a felhasználónak. Ha probléma adódik a beírással, kérjük keressen minket e-mail-ben, és a diák mindaddig őrizze meg a kupont, míg nem rendeződik a kérdés!
   • 1 db tele dobozért kapott elemes kód beírásával 100 gyűjtésért járó pont íródik azonnal jóvá a diák számláján.
 • A pontok azonnal beválthatók a pontvelem.hu oldalon a PontBoltban. A megrendeléshez bónuszpontokat is lehet felhasználni, de csak annyit, amennyit elemgyűjtésért kap a diák. A vásárlásokat folyamatosan nyilvántartjuk.
 • A plakátra – amennyiben Ön a kapcsolattartó tanár - kérjük, írja fel a nevét, és jól látható helyre tegye ki az iskolában.
 • Ha a diák visszahozza a használt telefont, tegye bele a gyűjtődobozba. A mobiltelefonok/ bármilyen erre a célra elkülönített dobozban gyűjthetők.
 • 1 db telefonért, 1 db telefongyűjtésért járó papír alapú vagy digitális kupont adhat a diáknak.
  • Digitális kupon: A Kapcsolattartó tanári funkciókon belül a „Szelektív gyűjtések” gombra kattintva az Új digitális kupon/tömeges gyűjtés kiválasztásával, felhasználó/csoport, ágazat és mennyiség megadása után a pontok automatikusan jóváíródnak a gyűjtő számláján, erről értesítést is kap a diák. Kérjük ellenőrizze, hogy az adott mennyiségről a diák nem nyújtott-e be digitális kupon igénylést!
  • Papír alapú kaparós kupon: FIGYELEM! 2019 szeptemberétől már csak korlátozott már csak számú kuponfüzet rendelhető, a készlet erejéig, egy iskola maximum 5 kuponfüzetet rendelhet. Kérjük, hogy használják a Digitális kupont, mely gyors és környezetbarát megoldás! A már megrendelt kuponfüzetek továbbra is felhasználhatóak.
   • kupon tőpéldányára írja rá a diák nevét és osztályát! Ez segíthet, ha esetleg probléma adódik a pontok jóváírásakor.
   • A kupon jobb oldalán található egy lekaparható felületen egy kód. A diák ezt óvatosan kaparja le a lekaparható sorsjegyekhez hasonlóan. A kódot a diák a pontvelem.hu oldalra történő bejelentkezését követően – amit természetesen egy előzetes regisztrációnak kell megelőznie – írja be a Kuponkódhoz. A kód 7 számból és 1 betűből vagy 6 számból és 2 betűből áll, valamint 5 számjegyből és 3 betűből állhat, kérjük, hogy a gyerekek ügyeljenek a pontos beírásra (pl. 0 szám helyett ne O betű, vagy I betű helyett ne 1-es szerepeljen)! A kuponfüzeteket sorszámuktól függetlenül lehet használni! A rendszer csak a kuponokon szereplő kódokat írja jóvá a felhasználónak. Ha probléma adódik a beírással, kérjük keressen minket e-mail-ben, és a diák mindaddig őrizze meg a kupont, míg nem rendeződik a kérdés!
   • 1 db telefonért kapott kód beírásával 200 gyűjtésért járó pont íródik azonnal jóvá a diák FőSzámláján.
 • A pontok azonnal beválthatók a PontBoltban. A megrendeléshez bónuszpontokat is lehet felhasználni, de csak annyit, amennyit a telefongyűjtésért kap a diák. A vásárlásokat folyamatosan nyilvántartjuk.
Amennyiben megtelt az iskola gyűjtőedénye vagy doboza, kérjük a weboldalon, a "Kapcsolattartó tanári funkciók" felület alatt adja le elszállítási igényét. Ezt követően a Forego Kft. munkatársai vagy alvállalkozói maximum 2 héten belül kiürítik az edényt vagy dobozt, lemérik az elszállítandó mennyiséget – amit szállítólevélen rögzítenek – és elszállítják a hulladékokat. Érdemes az elszállítási igényt már akkor jelezni, amikor még nincs teljesen tele az edény vagy doboz! Ha esetleg annyi hulladék gyűlik össze, hogy már nem fér bele a gyűjtőedénybe vagy dobozba, kérjük, gyűjtsék egy nagyobb karton dobozba, ezt is el fogjuk szállítani.

Amennyiben elfogytak a gyűjtődobozok és/vagy a kuponok, kérjük a Kapcsolattartó regisztráció alatt létrehozott online felületen rendeljen. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a kuponok, gyűjtődobozok kiszállítási határideje 4 hét is lehet, így időben jelezze, ha kezdenek elfogyni.

 • Kapcsolattartói funkciók elérése: Bejelentkezés után a Kezelőpultra érkezett. Itt két dolgot lát: saját adatait a bal oldalon és iskolájáét a jobb oldalon. Az iskola blokkban található a Kapcsolattartó tanári funkciók gomb. Erre kell kattintani és itt elérhető minden funkció.
  Másik lehetőség, hogy bejelentkezés után a legfelső menüsávban, Saját neve mellett látható az iskola ikonja. Arra kattintson és látni fogja a legördülő menüsávot.
 
 • Kuponok rendelése: FIGYELEM! 2019. szeptemberétől már csak korlátozott számban, a készlet erejéig rendelhető kuponfüzet, egy iskola maximum 5 kuponfüzetet rendelhet. Kérjük, hogy használják a Digitális kupont, mely gyors és környezetbarát megoldás! A Kapcsolattartó tanári funkciókon belül az „Eszközrendelés” gombra kattintva adhatja le kuponfüzet rendelését.
 
 • Elem/telefon elszállítás: A Kapcsolattartó tanári funkciókon belül az „Elszállítás” gombra kattintva adhatja le elemelszállítási igényét

A diákok regisztrációjának nem feltétele az iskola programban való részvétele. A gyűjtés feltétele az iskola programban való részvétele. Amint az iskola regisztrál, erről a diák e-mailben értesítést kap és elkezdheti a tényleges gyűjtést.

A diákok regisztrációját segítheti egy közös, az informatika órán történő regisztráció. Ezen kívül lehetőség van osztály regisztrációra is.

Amennyiben elfelejtetted a jelszavad, igényelj újat: jelszó megújítás.
Ha nem emlékszel a becenevedre, kérj emlékeztetőt: becenév emlékeztető.
Ha továbbra sem sikerül bejelentkezned, vedd fel velünk a kapcsolatot: kapcsolatfelvétel.

A Pénziránytű-BankVelem Programban az alapvető pénzügyi, banki ismereteket játékos formában, de valós környezetben sajátítják el a diákok. A munkaalapú társadalmi modellnek megfelelően játékos környezetben arra tanítjuk a diákokat, hogy az elvégzett munkával megkeresett jövedelmet nem feltétlenül kell azonnal elkölteni, hanem érdemes vele gazdálkodni, takarékoskodni, sőt akár nemes célra is fel lehet ajánlani. 

A felhasználó a pontjai alakulásáról a PontBankban a PontSzámláján tájékozódhat. Ez olyan, mint egy igazi bankszámla egy igazi bankban. Követhető rajta, hogy milyen tevékenységért mennyi pontot kap a számlára, valamint hogy mikor, mire és mennyi pontot váltott be. A felhasználó igazi pontgazdaként gazdálkodhat, és megtakarítási lehetőségekkel élhet.

Pontokat lehet átutalni (átvezetni):

 • a PontBoltba pontbeváltásra,
 • ha diák vagy, akkor egy másik, pontvelem.hu oldalon regisztrált diák Felhasználónak

Bónuszpontokat NEM lehet FőSzámlára átvezetni.. Ennek oka, hogy megkülönböztetünk gyűjtésből származó pontokat (ezek a GyűjtőPontok, amelyek a FőSzámlán gyűlnek), valamint tudásból származó pontokat (amelyek az OkosPontok és szintén a FőSzámlán gyűlnek), és BónuszPontokat (amelyek a BónuszSzámlán gyűlnek). A GyűjtőPontokat a begyűjtött használt elemekért, kisakkumulátorokért és mobiltelefon hulladékért kapod. Az OkosPontokat a kifejezetten erre a célra létrehozott tudáspróbák helyes kitöltéséért, tudásért kapod. A BónuszPontokat egyéb tevékenységeidért kapod, például sikeres meghívásért, kvíz kitöltésért, stb.

Megkülönböztetünk gyűjtésből származó GyűjtőPontokat, OkosPontokat és BónuszPontokat. A felhasználó a GyűjtőPontokat a begyűjtött használt elemekért, kisakkumulátorokért és mobiltelefon és e-kütyü hulladékért kapja. Az OkosPontokat a kifejezetten erre a célra létrehozott tudáspróbák helyes kitöltéséért, tudásért kaphatja a diák. A regisztrációért is 10 OkosPontot írunk jóvá. A regisztrációért 100 BónuszPontot adunk. További BónuszPontokat lehet szerezni barátok, ismerősök meghívásával a PontVelem programba. Amennyiben a meghívóban szereplő linkkel regisztrálnak a programban úgy 10 BónuszPonttal jutalmazzuk a meghívót. A helyesen megfejtett kvízekért is BónuszPontokat adunk! További meglepetéseket kínálunk a BónuszPontok szerzésére, ám ezekről mindig csak a weboldalon található információ.

A GyűjtőPontokat és az OkosPontokat a FőSzámládon látod, míg a BónuszPontokat a BónuszSzámládon látod.

Az OkosPontból leadhatod PontBolt megrendelésed, lekötheted!

A PontBoltban a pontbeváltásnál mindig csak maximum annyi BónuszPont használható fel, amennyi Gyűjtési és/vagy OkosPont beváltásra kerül.

Pontokat lehet átutalni (átvezetni):

 • a PontBoltba pontbeváltásra,
 • ha diák vagy, akkor egy másik, pontvelem.hu oldalon regisztrált diák Felhasználónak
 

Tanévenként maximum 150 000 pont használható fel saját PontSzámláról. Felhasználásnak minősül:

 • pontbeváltásod a PontBoltban
 • utalás más Felhasználó PontSzámlájára
 • utalás más által adminisztrált csoportnak, ahol te is tag vagy. (Ez a lehetőség 2021. szeptember 30-án megszűnik)
 • SegítsVelem célokra történő felajánlás

A 150 000 pontos egyéni limitet teljes egészében növeli a Digitális Diákszéf applikációban beváltott Tallérok mennyisége, amelyeket OkosPontra váltasz át.

Amennyiben egy pontbeváltást törlünk, akkor a beváltott pontokat jóváírjuk azon a PontSzámlán, amelyről a pontbeváltást kezdeményezték.

Amennyiben adott tanévben hirdetünk iskolák közötti versenyt, az alábbiak szerint működik:

Az összegyűjtött elemekre vonatkozó iskolák közötti versenynél felhívjuk arra a figyelmét, hogy egyrészt azt a 3 iskolát jutalmazzuk, ahol a begyűjtött használt elemek súlya egy diákra vetítve a legmagasabb (összes kg/diákok száma). Az iskolák közötti versenyben jutalmazzuk azt az 3 iskolát is, ahol a legtöbb használt elemet gyűjtöttek a tanév során.
 
Az összegyűjtött telefonokra vonatkozó iskolák közötti versenynél felhívjuk arra a figyelmét, hogy egyrészt azt a 3 iskolát jutalmazzuk, ahol a begyűjtött használt telefonok mennyisége egy diákra vetítve a legmagasabb (összes db/diákok száma). Az iskolák közötti versenyben jutalmazzuk azt az 3 iskolát is, ahol a legtöbb használt telefont gyűjtöttek a tanév során.
Nem! Kizárólag a kuponokon szereplő kódok (pontok), valamint a jóváírt kupon nélküli bejelntések után íródnak jóvá pontok.
Az egyének, – diák vagy kapcsolattartó tanár - illetve a csoportok megrendelései nem fogják csökkenteni a TOP listán szereplő iskolák pontjait,

PontBoltunk kínálata hónapról hónapra változik, mindig más és más ajándékokat töltünk fel. Sok ajándék azonban visszatérő vendég, így ne csüggedj, nagy az esélye, hogy az általad keresett ajándék hamarosan újból felbukkan a polcokon! Addig is gyűjtögess szorgalmasan, majd kösd le a pontjaidat, így azok egyre csak gyarapodnak és még csak dolgoznod sem kell vele! 

A PontBolt nyeremények kiszállításának tervezett időpontjait minden esetben megjelenítjük a vásárlás során. A nyeremények az iskolába érkeznek, egy tanévben 5 alkalommal. A nyeremények kiszállítása díjmentes. A nyeremények átadásában a Kapcsolattartó tanárok segítségére is számítunk.

A papír alapú kaparós kupon helyett ezentúl digitális kupon is használható, 10 kg vagy 10 darab mennyiségig. Így nem szükséges a papír alapú kaparós kuponok megrendelése, hanem könnyedén, a gyűjtött mennyiség leadása után azonnal jóváírhatók a pontok.

A digitális kupont adhatja a kapcsolattartó tanár vagy igényelheti a gyűjtő diák. Egy nap egy ágazatban maximum 2 digitális kupon igényelhető. Diák a következő napon az igényelt kuponok jóváhagyása vagy elutasítása után tud további kuponokat igényelni.

Kapcsolattartó tanár

 • Digitális kupon: A kapcsolattartó tanári funkciókon belül a „Szelektív gyűjtések” gombra kattintva az Új digitális kupon/tömeges gyűjtés kiválasztásával, felhasználó/csoport, ágazat és mennyiség megadása után a pontok automatikusan jóváíródnak a gyűjtő számláján, erről értesítést is kap a diák. Kérjük ellenőrizze, hogy az adott mennyiségről a diák nem nyújtott-e be digitális kupon igénylést! Csak már leadott mennyiség után adjon digitális kupont!
 • Diák által igényelt digitális kupon jóváhagyása: 10 kg vagy 10 darab mennyiségig a diákoknak is van lehetőségük digitális kupon igénylést leadni. Ebben az esetben a Kapcsolattartói tanári funkciókon belül értesítést kap a kapcsolattartó. A Szelektív gyűjtések menüponton belül láthatóak a beérkezett új igénylések. A Jóváhagyás gombra kattintva a mennyiség jóváíródik a diák számláján. Kérjük, minden esetben csak a hulladék fizikai leadása után hagyja jóvá az igényelt kuponokat! Lehetőség van a kupon elutasítására is, amennyiben a beírt mennyiség helytelen. Amennyiben egy diák több nem valós igénylést is lead, lehetőség van a felhasználó blokkolására. Ebben az esetben a blokkolt felhasználó a blokkolás feloldásáig már nem adhat le új kupon igénylést. A Blokkolt felhasználók almenüben a blokkolás feloldható.
 • Tömeges gyűjtés kupon nélküli jóváírása: Amennyiben egy gyermek 10 kg elemnél vagy 10 darab mobilnál többet gyűjt, digitális kupon nem adható, a papír alapú kuponok kiadása pedig sok időbe telik. Ebben az esetben használható a tömeges jóváírás, ahol a digitális kuponhoz hasonlóan meg kell adni a felhasználót/csoportot, az ágazatot valamint a mennyiséget. A pontok az ügyfélszolgálat jóváhagyása után kerülnek jóváírásra. A kupon nélküli gyűjtések jóváhagyása munkanapokon 8 és 14 óra között történik. A „Szelektív gyűjtések” gombra kattintva az Új digitális kupon/tömeges gyűjtés kiválasztásával, felhasználó/csoport, ágazat és mennyiség megadása után a 10kg-nál vagy 10 darabnál nagyobb mennyiségek esetén a mennyiség jóváhagyásra várással rögzítődik.

Diák

 • Diákként a felhasználói ikonnál lévő legördülő menüből vagy a Kezelőpulton található menüből juthatsz el a digitális kupon igényléshez.
 • A táblázatokban láthatod, hogy mikor milyen igényléseid voltak és mi lett azok sorsa. Új igénylés esetén meg kell adnod az ágazatot (elem vagy mobil), a mennyiséget valamint, hogy magadnak vagy csoportnak igényled-e a kupont.
 • A pontok kapcsolattartó tanárod jóváhagyása után íródnak jóvá számládon.
 • Amennyiben nem valóban leadott hulladék után igényelsz kupont, kapcsolattartó tanárod blokkolhat is. Ebben az esetben nem lesz lehetőséged digitális kupon igénylést benyújtani. Kapcsolattartó tanárod a helyzet tisztázása után fel tudja oldani a blokkolást.