A Pénziránytű-BankVelem Utazó Iskola 2015 óta járja az országot évente 100 intézménybe ingyenesen eljuttatva a pénzügyi ismeretek alapjait.

2020. óta digitálisan utazunk tovább, igy a mindennapok oktatását színesítjük izgalmas és játékos pénzügyi témákkal! Az elmúlt tanévben, az őszi időszakban 120 online tanórát sikerült lebonyolítanunk, 2021 tavaszán pedig összesen 191 tanórát tartott meg az utazó iskola csapata online.

Programunkról

Aktuális

Pénziránytű-BankVelem DIGITÁLIS Utazó Iskola Program

Jelentkezés: A program teljesen ingyenes a PontVelem Iskolahálózat tagintézményei számára! (regisztráció: https://www.pontvelem.hu/regisztracio)

A programon való részvétel előjelentkezés alapú!

Jelentkezés menete: info@bankvelem.hu címre írt levélben az alábbi adatok megadásával (kérjük, hogy a levél tárgya legyen "Jelentkezés a digitális utazó iskolára"):

*

intézmény neve, címe

*

intézményvezető neve

*

intézmény emailcíme-telefonszáma

*

résztvevő osztályok évfolyama és létszám megjelölése

*

kapcsolattartó pedagógus neve-szakja-email címe-mobil száma.


A telefonos egyeztetés után megállapodunk a megvalósítás időpontjában, menetében, részt vevő osztályokban. A megvalósítás előtti napon a kapcsolattartó pedagógus meghívó linket kap az oktató felületünkre, amivel minden résztvevő diákot be kell majd léptetni. A linkek adott órára generált egyszeri felhasználású kódok.

További információkért kérjük érdeklődjön munkatársunknál: Koltay Eszter
BankVelem Utazó Iskola Program koordinátor
+36 70 611 0922

A preferált oktató felületünk: Discord – BankVelem szerver

A Discord ingyenes letölthető innen: https://discordapp.com/download

Érdemes a „Discord megszerzése Windowsra” menüpontot választani, de telefonról is tökéletes működik.

Regisztrálni kell rá minden résztvevőnek email cím és becenév megadásával.

A felületen az úgynevezett BANKVELEM SZERVERSZOBÁBA lépnek majd be a gyerekek, ahol a hangcsatornák megfelelő szobáiba hallgatható meg az óra, miközben élő képet osztunk meg. Tehát a gyerekek egyszerre látják a felületeinket és hallják. Reagálni írásban vagy a mikrofonjaikon keresztül is hangban is tudnak majd.


A felületen folyamatosan osztunk meg a pénzügyekkel kapcsolatos információkat, tudnivalókat, érdekességeket, játékos segítő applikációkat az #általános kérdések menüpontban, melyeket a későbbiekben a tagok számára elérhetőek maradnak.

Érdemes lesz követni minket, mert a tananyagot folyamatosan bővítjük, újabb órákra lehet majd jelentkezni!

Igény és egyeztetés szerint más felületeken is le tudjuk bonyolítani a programot: Zoom, stb.

Szükséges technikai háttér:

Discord letöltése, belépés – lehetőleg asztali gépen.

stabil internet

fejhallgató - kényelmesebb

okostelefon vagy tablet pluszban! (ha a Discorddal a telefonon lépett be a gyerek, bizonyos feladatokat nem fog tudni megoldani, ettől még az órán részt tud venni!

Kahoot teljesen ingyenes applikáció letöltése a telefonra vagy tabletre.

nyugodt körülmények

jókedv

A játékos pénzügyi tanórák rövid ismertetője

ONLINE VÁSÁRÁLÁS ÉS BANKKÁRTYAHASZNÁLAT I. és II.

Korosztály: 6-7-8 évfolyam

Az online vásárlás egyre nagyobb teret nyer, különösen a jelenlegi megváltozott helyzetünkben. Könnyű, gyors és minden elérhető. Nemcsak ételt rendelünk házhoz, de külföldi oldalakról háztartási cikkeket, ruházatot és mindent, ami szükséges vagy épp nem annyira szükséges, TV csatorna előfizetést intézünk, de számtalan olyan videójáték és gyerekeket célzó felület van, mely folyamatosan ösztönöz a költésre. A tanóránk gyereknyelven magyarázza el a tudatos internetes vásárlás legfontosabb szabályait, felhívja a figyelmet a veszélyekre és megtanít a gondos használatra.

Röviden:

 • mi a különbség valuta és deviza között, hol tudom a forint árfolyamot ellenőrizni
 • videojátékok mikrotranzakciós eseteit nézzük végig
 • külföldi online vásárló oldalak, streaming oldalak előfizetéseit böngésszük végig (Netflix, HBO –Go) stb
 • szó esik biztonságos bankkártya online használatáról, az adatok biztonságos tárolásáról.
 • alternatívákat vázolunk pl. a paypal rendszerét, hogy a Szülők és családtagok kártyái mentesüljenek a gyerekek online vásárlási szokásaitól és felügyelet alatt tartható legyen a költés mértéke
 • felhívás a figyelmet a veszélyekre, csatolt vásárlásokra, felesleges költésekre, tudatos vásárlói gondolkodás kialakítására

Teljes időtartam: 2 X 30 perc plusz 10-15 perc egyéb beszélgetési idő.

Az órákra maximum 30 fő jelentkezhet! 1 fő „kísérő” pedagógus jelenléte minimum kötelező!

Örömmel látjuk a szülőket is, vegyenek részt óráinkon! Igény szerint szívesen tartunk csak pedagógusoknak, szülőknek is órát, kérjük, ezt előre jelezzék!

BANKJEGYBIZTONSÁG I. és II.

Korosztály: 4-5 évfolyam VAGY 6-7-8 évfolyam A lakossági fizetési tranzakciók 75-80%-a készpénzes fizetés útján történik, noha az elektronikus fizetés roppant egyszerű és gyors, mégis jelentősen eltolódik az arány. 2019 nyári adat szerint Magyarország 6000 milliárd forintnyi készpénzállományának a háromnegyede, azaz mintegy 4500 milliárd forint készpénz a lakosság kezében van.

A forint bankjegyek tehát a mindennapi életünk szoros részei, a gyerekek már egészen kis koruk óta önálló zsebpénzzel rendelkeznek, költenek büfében, játékokra, megtarthatják az aprót a nagybevásárláskor stb.

A forint bankjegyek 2014-ben megkezdett cseréje 2019. ősszel ért véget, a régi bankjegyek forgalomból kivonása most is zajlik.

 • Miért úgy néznek ki a pénzeink, ahogy? Milyen grafikákat figyelhetünk meg?
 • Milyen biztonsági elemekből áll egy bankjegy?
 • Miért volt szükség az új sorozatra?
 • Egyáltalában, miből van a pénz?
 • Hogyan készül és mi történik vele bevonás után?
 • Miért mondhatjuk el büszkén, hogy Magyarország bankjegyei világszínvonalon is az egyik legbiztonságosabb pénzek?
 • Hogyan tudjuk könnyen mi magunk is megállapítani a bankjegyek valódiságát?

Csodálatos és izgalmas, látványos technikai világba kalauzoljuk el a gyerekeket applikációkon keresztül, ahol a pénzügyi oktatás egy egészen izgalmas ágazatába tekinthetnek be!

Teljes időtartam: 2 X 30 perc plusz 10-15 perc egyéb beszélgetési idő.

Az órákra maximum 30 fő jelentkezhet! 1 fő „kísérő” pedagógus jelenléte minimum kötelező!

Örömmel látjuk a szülőket is, vegyenek részt óráinkon! Igény szerint szívesen tartunk csak pedagógusoknak, szülőknek is órát, kérjük, ezt előre jelezzék!