Természetesen ezeket a hulladékokat is újrahasznosítják.

A mobil telefonok készítésekor értékes anyagokat használnak fel, melyek a periódusos rendszer számos fontos elemét tartalmazzák (pl. arany, réz, alumínium, vas, palládium, wolfram). A Föld nyersanyag készletei végesek, így sürgető, hogy ezeket az anyagokat a különböző hulladékok begyűjtésével és újrahasznosításával visszanyerjük.

Az egy darab mobil telefonból kinyerhető értékes anyagokért kb. háromszázszor annyi nyersanyagot kell feldolgozni!

A megfelelően újrahasznosított régi mobil telefonokból számtalan termék készíthető és rengeteg – egyébként a nyersanyag kitermelésre fordítandó - energia spórolható meg, továbbá ezek lehetnek a nyersanyag forrásai az újonnan készülő okostelefonoknak is.

Az egyik vezető mobil telefon-gyártó cég számításai szerint, ha az 1 milliárd felhasználó mindegyike csak 1 db régi készüléket adna át újrahasznosításra, 370 000 tonna nyersanyag kitermelését lehetné megspórolni, valamint 6 millió autó káros szennyezőanyag kibocsátásától lehetne teljes 1 évre megkímélni a Földet.

Az egyre sokasodó mobiltelefonok élettartalma folyamatosan csökken, így a jövőben is hatalmas mennyiségű eldobandó készülékre lehet számítani.

A gyártók komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy környezetbarát termékeket állítsanak elő és, hogy egyre kiterjedtebb hulladék visszagyűjtő hálózattal illetve korszerűbb, a hasznos anyagok 100%-os visszanyerését megközelítő újrahasznosítási technológiákkal rendelkezzenek.