Természetesen az elemeket is újrahasznosítják.

Használt elem és akkumulátor begyűjtés
Az elemek újrahasznosítása
A hordozható szárazelemek és kisméretű akkumulátorok többfélék lehetnek:

  • Összetételük alapján vannak cinket, szenet, mangánt tartalmazók, de kadmium-, higany-, ezüst- és nikkeltartalmúak is. Egyre inkább terjednek a ritkafémeket - például lítiumot tartalmazó szárazelemek.
  • Megkülönböztetünk elsődleges – nem újratölthető – illetve másodlagos – újratölthető elemeket.
  • Méretük, formájuk, teljesítményük, élettartamuk a karórák gombelemétől a videokamerák vagy telefonok nagyobb akkumulátoráig sokféle lehet.
Veszélyességük főleg abban az esetben jelentkezik, ha ellenőrizetlen körülmények között a természetbe kerülnek. Ekkor - a külső burkolat megsérülése következtében - a szárazelem alkotóelemei, főleg a nehézfémek, a környezet nedvességével érintkezve kioldódhatnak, és az oldatok a talajt és a talajvizet szennyezhetik.

A használt elemek jelentős része sajnálatos módon nem kerül külön visszagyűjtésre, így a kommunális hulladékkal együtt az égetőkbe kerülve szennyezi a levegőt illetve a hulladéklerakókban a talajvizet.

A visszagyűjtött elemek jelentős részét viszont újrahasznosítják, annak érdekében, hogy visszanyerjék értékes fém tartalmukat. Cél, hogy olyan újrahasznosítási technológiákat fejlesszenek ki, amelyek során kiváló minőségű termékek keletkeznek.

A nagy olvasztó kazánokban folyó újrahasznosítás egy olyan technológia, amely garantálja ezt a minőséget. Az alkáli és szén-cink elemek hasznosítása során öntöttvas, cink koncentrátum és salak keletkezik.

Az újrahasznosítási technológiák eltérőek a különböző típusú elemeknél:


Alkáli és szén-cink elemek ( AlMn, Znc)

A fent említett nagy olvasztó kazánokban folyó újrahasznosítás egyéb módszerekkel is kiegészíthető:

  1. Az alkáli és szén-cink elemeket egy ellenőrzött folyamat során kisebb darabokra vágják, és a vastartalmat elkülönítik a mangán-oxidot tartalmazó cinktől. Ezt követően a vasat visszaforgatják az acéliparba, és a mangán-oxidot tartalmazó cinket feldolgozzák egy égetőkemencében.
  2. Az elektromos olvasztókban többek között vas-mangán keveréket állítanak elő az elemekből, és a cinket por formájában nyerik vissza. A melléktermékként keletkező salakot az útépítésben hasznosítják.

Nikkel-kadmium elemek (NiCd)

Rendszerint vákuum-desztillátorban nyerik vissza a nikkelt, és a keveréket a fémgyártásban használják. Leginkább a NiCd elemek gyártásába forgatják vissza.

Nikkel-metálhidrid elemek (NiMH)

Ebben az esetben is a nikkel visszanyerésén van a hangsúly. Miközben a nikkel-metálhidrid elemeket kisebb darabokra vágják, fennáll annak a veszélye, hogy hidrogén szabadul fel, így ez a folyamat csak ellenőrzött körülmények között folyhat. A műanyag tartalmat eltávolítják, és így a magas nikkel tartalmú anyag marad vissza, ami fontos alapanyaga lehet a fémgyártásnak.

Lítium elemek (LiMnO2)

Vákuum-desztillációs technológiát alkalmaznak az eljárás során. A folyamat során a nikkel tartalmú vas, illetve vas-mangán keverék visszanyerésén van a hangsúly.

Lítium elemek (Li-ion, Li-ion polimer)

Az újratölthető lítium elemek újrahasznosítása során a fő cél a fémtartalom – kobalt, nikkel, réz – visszanyerése.